texter

Jorden

Till huvudsidan  Välj annat ämne


stig
Jordens inre (16/2 1999)
På lokalnyheterna talades det om att miljövänligare bilmotorer ligger i startgroparna, och det var en välkommen nyhet! Jättekul att höra! Förut har man alltid hållt bensinmarknaden om ryggen, men nu verkar man ha kommit över detta stadium åtminstone. Hoppas det bara inte blir för dyra utvecklingskostnader.

Jag undrar ändå hur det står till med jordens lager en bit ner under morötter och alger; kan det verkligen vara bra att pumpa upp så mycket olja eller naturgas som vi gör/kommer att göra? Det vi ersätter detta med har ju inte alls samma egenskaper, sammansättning eller densitet. Kanske kommer vi att upptäcka att jorden straffar oss en dag, när det är för sent att göra något åt det. Ungefär som med ozonlagrets uttunning. Även om vi slutar med freonutsläppen helt och hållet så är det en stor fördröjning kemiskt - vi reagerade för sent och kan nu bara se på hur det fortsätter klenas ut och orsaka skador här nere innan det stannar av.

Jag blev förresten väldigt förvånad härom dagen när jag läste i "Ny Teknik" om en spegel man försöker fälla ut i rymden, som man vill belysa kalla områden på jorden med för att höja temperaturen och ge mer ljus. Skrämmande! Man vet för lite om följderna! Är det inte konstigt vad en del människor tillåts göra, samtidigt som andra åker i fängelse för långt enklare saker?

Upp igen!

Rubriker:
Jordens inre
Väderprognoser
Ett myller av mylla?
Nödtelefoner
Kallt?

© Eva-Lena B


Väderprognoser (24/5 1999)
Jag har tränat mig i moln-tolkning under något halvår, och tycker jag börjat få kläm på det litegrann. Det är rätt kul att se om det jag tror stämmer eller ej, och prognoserna blir mer och mer precisa. På SMHIs webbplats ges några tips på hur man tolkar moln, och sedan är det bara att träna sig i att se vad de olika nyanserna betyder; verkligheten har ju desto fler variationer. Vissa dagar när himlen är helt klarblå och alla tycker det är vackert väder, tycker folk jag är knäpp när jag säger att det kommer regn. Inte ett moln syns ju! Men det är så att man ofta kan se på flygplanens kondensstreck hur hög luftfuktigheten är - om det är mulet väder eller regn på gång. Visserligen kan luftfuktigheten variera beroende på vilken höjd planen flyger, men om alla streck ser likadana ut så vet man vad man har för väder att vänta. Försvinner strecken nästan genast; om de tunnas ut till diffusa linjer och/eller är korta, så blir det fortsatt torrt och vackert. Verkar strecken aldrig vilja försvinna utan ligger i ståtliga och långa linjer under lång tid, så följs de ofta av fjädermoln och tillsist de moln som bär regn, som du kan läsa om i SMHI:s väderskola, länkad här ovanför. Ju längre och stiligare kondensstreck, desto större risk för regn. Det beror på att luften då är så fuktig att den är mättad och inte kan blanda ut sig med ännu mer fukt från flygplanen. Är det torrt i luften så sprids planens fukt ut direkt. Det är enkelt att komma ihåg. Om man nu tittar både på molnen och kondensstrecken, så ser man tillslut ganska lätt hur vädret ska bli - och det är ju kul att veta under sommardagarna. Om man inte orkar stå med näsan i vädret för att spå i moln själv, men gärna spelar golf i uppehåll, så kan man leta upp sin bana här och få smarta väderprognoser.

Upp igen!

 

Ett myller av mylla? (7/6 1999)
Det myllrar av trädgårdsdagböcker på Internet numera. Tänk om jag skulle ha skrivit i en sådan, jisses vilken gräslig historia det skulle bli! Jag skulle bara få ris för den. "Trädgårdsbladet" skulle kanske sidan ha kunnat heta, och första raden skulle bli dagens eftersom det faktiskt var första timmen i år som jag gick ut och slogs med rabatten! Det är alltid en snårig strid - gräset har högre IQ än mig och vinner för det mesta - det delar upp sig i enskilda, tusentals strån, som växer ett och ett mitt i andra växter med samma höjd. Jättekul är det att sitta/stå/hänga/böja sig och dra upp dem strå för strå medan gråsuggor smiter in under kantstenarna, sjumillimeters tjocka daggmaskar blir dödligt skadade under räfsan och trehundra röda spindelägg sprids ut framför en orolig rutig åttabent monsterspindelmamma! Jag kan förstå att folk njuter av detta och till och med blir så engagerade att de skriver blomstrande trädgårdsdagböcker (lägger fingrarna i kors bakom ryggen). Sitter jag på huk får jag kramp i vaderna, och står jag böjd som en kofot istället, så blir det två år till med kiropraktor och kronisk värk i nacke och rygg. Härligt att vara ute i friska luften och få göra lite nytta! Imorgon blir det kanske tid att plantera krypväxterna jag köpte för rabatterat pris häromdagen, när regnet stod som spön i backen och det inte gick att plantera - även om man redan skulle ha rensat upp en plats. Vad var det de hette nu igen? Var det perenner eller ej? Tja, det blir mörkt cerisa blommor på dem, och de ser i alla fall ut ungefär som de andra som kommer år efter år. Tyvärr drar jag bort en hel del de tre gånger om året jag rensar ogräs, så istället för att föröka sig blir krypväxternas yta mindre och mindre - nedslaget av gräset som vinner mer och mer. Nästa år kommer det säkert att vilja utmana mig på schack. Vad gör man? Tja...detta var bara ett axplock ur min fantasi-trädgårdsdagbok som aldrig kommer att bli verklighet. Som skulle vara alltför motbjudande för yttrandefriheten och binda ris för framtidens kommunikation på Internet. Ett riktigt träsk... suck, tänk om man hade bara lite, lite grön nyans i fingrarna åtminstone!

Upp igen!

 

Nödtelefoner (9/5 2001)
I dagens "Metro" kunde man läsa två artiklar om apor. I den ena stod att jakten på mineralet coltan, som visst används i mobiltelefoner och datachips, har utarmat djurlivet märkbart i östra Kongo-Kinshasa. Aporna ligger illa till. I den andra artikeln stod att chimpanser och bergsgorillor i Afrika håller på att ätas upp. De säljs även i delar som souvenirer, och kan snart vara helt utrotade. Usch!

Det finns bara en sak att göra i det här fallet: -Skänk aporna Ericssons mobiltelefoner, så att de kan ringa och varna varandra! (Jag skojar faktiskt inte. Här har vi det första nyttiga användningsområdet för Ericssons mobiltelefonsystem, byggt av material från apornas områden! Det är säkert inte så bra täckning i djungeln, men ett helt fristående, krypterat ap-nät är kanske det allra bästa, så att ingen kan spåra dem? Jag slår vad om att aporna kan lära sig Ericssons ologiska menysystem, även om jag erkänner att det måste vara en liten utmaning för dem - kanske övergår de till Nokia i framtiden, men det här skulle åtminstone vara en god start).

Upp igen!

 

Kallt? (23/12 2001)
Det är vackert med solens strålar på det vita.Vi har bara fått ett par millimeter snö här i Göteborg, men det gör ändå rätt mycket nu när det är så mörkt om kvällarna. Kallare än vanligt har det blivit också: -13°C visade termometern igår kväll!
Sambon pratade med en person på telefon härom dagen:
- Hur är det där nere, undrade mannen i Gällivare.
- Jodå, det är bra. Men kallt.
- Jaha. Hur kallt är det?
- Minus nio.
- Jaså, du. Och utomhus, då?

Upp igen!