FENOMEN

Hur ser vi vår värld?

Är det mycket du skulle vilja veta - sådant som ingen vet eller som forskarna bara anar? Än vet forskarna faktiskt inte så mycket som man kan tro eller hoppas. En del vetenskapsmän anser till och med att allt redan är uppfunnet och så har det varit i alla tider - varefter det strax uppfinns något nytt.

En (eller kanske flera?) fysikaliska formler fungerar inte alls så som man länge trott nu när man kunnat gå in i dem på djupet med datorns hjälp. Det har visat sig att de matematiskt inte stämmer i slutändan då man använder dem tillsammans i mycket långa beräkningar, men man har ännu inte kommit på vad som felas. Mycket mer i övrigt finns säkert också att lära sig.

Det som förvånar mig är att det alltid talas så säkert om hur allting fungerar; att forskarna säger sig veta precis hur allting fungerar, trots att de innerst inne vet att de bara har gissningar att gå på. Varför kan de inte inspirera till fler forskare, mer upptäckarglädje och gemensamma upplevelser istället för att sitta och trycka var och en för sig för att alla vill vara först med något? När något sedan släppts till allmänheten, lika tvärsäkert som vanligt och lite för tidigt, kan det vara ganska svårt att gå ut med dementier i efterhand; att erkänna att uppgiften var felaktig. Det vore intressantare att följa forskningens framsteg mer uppriktigt och prestigelöst. Då skulle vi kanske även få mer bredd i forskning och vetenskap.

Ett exempel på ovanstående är: Universum skapades genom Big Bang, sägs det. Man går ut i alla media och berättar precis hur det gick till, i termer som "så här är det". Trots att 97% av universums massa saknas för att ekvationerna skall gå ihop i Big Bang-teorin jämfört med alla andra fysikaliska kunskaper.

Ett annat exempel: Lennart Nilsson har filmat människan som embryo och foster, och i samma film har man lagt in animationer om hur ett vattendjur sägs ha varit en hund på land som återgått till undervattenslivet. Som bevis har man jämfört skeletten, och i en animation låter man det ena skelettet förvandlas till det andra. Jag får säga att de fick ändra på precis allt (det blev en lång animation) för att tillslut få en likhet, och jag tycker det är skrattretande att de går ut med sådan information på det viset. Om det är något jag missat tar jag tacksamt emot förklaringar. :=)

Eva-Lena

(http://www.minuskel.com/ebfysiks.htm)
TILL HUVUDSIDAN